Dr. Serbu | Test Papanicolau
17311
page-template-default,page,page-id-17311,ajax_fade,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Test Papanicolau

Examenul Babeș-Papanicolau este un test de screening, ce trebuie realizat anual de fiecare femeie ce și-a început viața sexuală. Acest test reprezintă în prezent cea mai bună metodă de depistare a leziunilor precanceroase ale colului uterin.

 

Recoltarea citologiei Babeș-Papanicolau se realizează în cadrul consultației ginecologice, printr-o modalitate simplă, rapidă și nedureroasă. Această recoltare presupune colectarea de celule epiteliale de la nivelul colului uterin, ce vor fi ulterior analizate la microscop. Esențial este ca pacienta să nu fie în perioada menstruației în momentul recoltării. Cea mai bună perioadă pentru a efectua testul Babeș-Papanicolau este între a 10-a și a 20-a zi dupa prima zi a ultimei menstruații.

 

De cele mai multe ori, rezultatul unui test Babeș-Papanicolau este normal. Însă, pot apărea și modificări în rezultatul acestui examen. Esențial este să nu vă alertați, întrucât un examen Babeș-Papanicolau modificat nu înseamnă prezența cancerului de col uterin. Rezultatul trebuie interpretat de medicul dumneavoastră ginecolog, care vă va explica ce înseamnă acele modificări și ce măsuri va trebui să luați pe viitor. De cele mai multe ori, pentru un test Babeș-Papanicolau cu modificări, medicul recomandă o altă recoltare, denumită ADN-HPV. Dacă și acesta are un rezultat cu modificări, medicul vă va recomanda efectuarea unei colposcopii, o metoda de vizualizare a colului uterin.