Dr. Serbu | Histeroscopia operatorie
17515
page-template-default,page,page-id-17515,ajax_fade,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Histeroscopia operatorie

Histeroscopia este o procedură chirurgicală care permite medicilor să vizualizeze cavitatea uterină cu ajutorul unui instrument denumit histeroscop. Acestă intervenție este efectuată de obicei sub anestezie generală, ocazional, fiind efectuată sub anestezie epidurală sau spinală. În timpul acestei proceduri chirurgicale poate fi prelevată o probă de țesut sau o biopsie pentru diagnostic și analiză.

 

Există două tipuri de histeroscopie: histeroscopia diagnostică și histeroscopia operatorie. Histeroscopia diagnostică este utilizată pentru a examina uterul de semne de normalitate sau anormalitate, în timp ce histeroscopia operatorie este utilizată pentru a trata o afecțiune după ce aceasta a fost diagnosticată.

 

Histeroscopia este cel mai frecvent utilizată pentru a diagnostica și trata metroragiile (sângerările vaginale survenite în alte perioade decât cea a fluxului menstrual normal). Deși aceste tulburări pot fi rezultatul unui dezechilibru hormonal, ele mai pot fi cauzate și tumorile benigne, cum ar fi tumorile fibroase sau polipii.

 

Alte tipuri de probleme care pot fi diagnosticate sau tratate prin histeroscopie includ infertilitatea, cauzată de blocaje sau adeziuni uterine lângă deschiderile trompelor uterine sau alte tulburări, ciclul menstrual anormal de dureros, sângerările post-menopauză, ciclul menstrual neregulat sau cel neobișnuit de puțin cantitativ, anomaliile uterine, avorturile spontane recurente, durerea pelviană și eliminarea fibroamelor mici sau a polipilor.

 

Histeroscopia nu implică nici un fel de incizii chirurgicale. După dilatarea progresivă a colului uterin, histeroscopul – un tub lung, foarte subțire, de care sunt atașate o cameră si o lumină – este plasat prin deschiderea colului uterin și ghidat prin canalul endocervical în uter. În același timp, soluții specifice pot fi pompate în uter pentru a-l mări ușor. În funcție de tipul procedurii efectuate, histeroscopia poate dura de la cinci minute până la mai mult de o oră.

 

De obicei, histeroscopia se face în ambulatoriul de chirurgie al spitalului, într-un centru chirurgical recomandat de către medic sau în cabinetul medicului ginecolog. Sunt rare cazurile în care pacientul este spitalizat peste noapte.

 

După efectuarea acestei intervenții, pacientele pot avea crampe ușoare și unele scurgeri de sânge o zi sau două după efectuarea histeroscopiei. Medicul ginecolog poate prescrie analgezice ușoare pentru a atenua orice disconfort al pacientului.