Dr. Serbu | Laparoscopia
17223
page-template-default,page,page-id-17223,ajax_fade,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Laparoscopia

Laparoscopia este o intervenție chirurgicală ce constă în utilizarea unui instrument micuț, similar unui telescop subțire cu o sursă de lumină, ce este introdus printr-o mică incizie (tăietură) la nivelul abdomenului. Astfel pot fi vizualizate cavitatea abdominală, organele pelvine, inclusiv uterul, trompele uterine și ovarele.

 

Această intervenție îi permite medicului să observe dacă există probleme precum endometrioză, tumori fibroide sau orice alte anomalii ale uterului, ale trompelor uterine sau ovarelor.

 

Pe lângă simpla observare a cavităților interne, dacă se observă anomalii, medicul poate utiliza instrumente fine, care sunt, de asemenea, inserate în abdomen printr-o altă mică incizie în piele. Aceste instrumente sunt folosite pentru a reduce, tăia, apuca etc., în interiorul abdomenului.

 

Laparoscopia ajută în stabilirea unui diagnostic în problemele de infertilitate. De exemplu, o pacientă cu endometrioză severă poate fi diagnosticată prin ecografie. Însă, o formă ușoară de endometrioză, poate fi diagnosticată doar prin intermediul laparoscopiei.

 

O altă problemă medicală ce poate fi diagnosticată prin intermediul laparoscopiei este cea a aderențelor pelvine. Acestea nu se pot vizualiza prin intermediul ecografiei, a radiografiilor sau prin RMN. Aceste aderențe pot împiedica un cuplu să conceapă un copil dacă îngreunează trecerea ovulului în trompele uterine la ovulație.

 

În general, în comparație cu intervențiile chirurgicale tradiționale, chirurgia laparoscopică are următoarele avantaje: un grad mai mic de durere ca urmare a procedurii, un risc mai mic de complicații, o spitalizare mai scurtă și o recuperare mai rapidă, o cicatrice mult mai mică.

 

După efectuarea acestei intervenții, pot apărea unele sângerări minore sau vânătăi în jurul inciziilor cutanate. În caz contrar, în cele mai multe cazuri o laparoscopie utilizată de medic doar pentru a vizualiza cavitatea internă decurge fără nici o problemă.