Dr. Serbu | Test combinat
17297
page-template-default,page,page-id-17297,ajax_fade,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Test combinat

Testul combinat (dublul test, bitestul sau translucența nucală) reprezintă un test prenatal din cadrul screeningului de prim trimestru. Acesta oferă informații despre riscul fătului de a avea anumite anomalii cromozomiale – sindrom Down (trisomia 21) sau sindrom Edwards (trisomia 18).

Această testare se efectuează în săptămânile 11-14 de sarcină și presupune doi pași:

  •  O analiză de sânge care măsoară nivelul a doi hormoni specifici sarcinii – proteina plasmatică asociată sarcinii (PAPP-A) și gonadotropina umană corionică (HCG).
  • O ecografie ce măsoară mărimea spațiului transparent din spatele gâtului copilului (translucența nucală).

Corelând valorile obținute la analizele de sânge cu rezultatul ecografiei, precum și alți parametrii (vârsta mamei, înălțimea, greutatea, valoarea tensiunii arteriale, dacă mama este fumătoare, dacă are diabet etc.), medicul va calcula riscul de a avea un copil cu anomalii cromozomiale.

Asemenea altor teste de screening prenatal, testul combinat nu vă oferă un diagnostic. El va menționa doar gradul de risc pe care îl are fătul de a suferii de anomalii cromozomiale. Rezultatul va fi formulat sub forma unei probabilități, ca de exemplu 1:5000 sau 1:2500 risc. În general, testul este considerat pozitiv dacă riscul este mai mic sau egal cu 1:300.

În cazul unui risc crescut, medicul dumneavoastră vă va recomanda investigații suplimentare pentru confirmarea prezenței unei anomalii: veți putea face în acest sens o biopsie de vilozități coriale sau o amniocenteză.