Infertilitatea poate fi definită ca incapacitatea unui cuplu de a concepe copii după un an de contact sexual neprotejat. Provocarea constă în identificarea tipului de infertilitate (de factor feminin sau masculin), a cauzei sau cauzelor ei, pentru a putea fi tratată. Nu există un singur test ce poate indica cauza infertilității la femei.
Dacă a fost exclusă posibilitatea infertilității de factor masculin, medicul specialist se va axa pe parteneră, începând cu un istoric medical al acesteia și continuând cu un control ginecologic și o ecografie intravaginală pentru a vizualiza starea trompelor uterine, a uterului și a ovarelor, eventuale anormalități sau probleme. De asemenea, medicul vă va recolta o serie de analize din cultura vaginală – un examen Babeș-Papanicolau, o secreție vaginală, culturi cervicale bacteriene și culturi din col precum Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma. Toate acestea pot indica problemele ale colului, boli cu transmitere sexuală sau chiar cancer de col uterin (probleme ce pot interveni în încercarea de a concepe un copil).
Dacă rezultatele acestor analize și a ecografiei sunt în parametrii normali, medicul vă va recomanda și o serie de analize de sânge precum LH, FSH, Estradiol, Prolactină, TSH, hormoni ce pot oferi medicului indicii despre cauza infertilității.
Dacă medicul suspectează o problemă la nivelul trompelor uterine vă va recomanda o histerosalpingografie sau o histeroscopie, ce verifică permeabilitatea acestora. Dacă se constată deficiențe la nivel tubar, se va recomanda o intervenție chirugicală minim invazivă denumită laparoscopie.
Este posibil să nu aveți nevoie de toate aceste teste. Fiecare caz este unic, iar medicul vă va recomanda aceste testări numai atunci când este necesar, în încercarea de a identifica și trata cauza infertilității dumneavoastră.