Dr. Serbu | Amniocenteză
17299
page-template-default,page,page-id-17299,ajax_fade,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Amniocenteză

Amniocenteza este un test prenatal ce permite obținerea de informații în legătură cu starea de sănătate a fătului. Spre deosebire de celelalte teste prenatale ce fac parte din screeningul de sarcină (cade exemplu testul combinat sau morfologia fetală), amniocenteza nu este efectuată de fiecare gravidă. Ea se efectuează numai la indicația medicului, mai ales fiindcă prezintă și risc de avort. Amniocenteza este recomandată în cazul unui rezultat al testului combinat cu risc crescut de sindrom Down sau sindorm Edwards, la indicația geneticianului, dată fiind moștenirea genetică a părinților sau la indicația medicului obstetrician ce suspectează anomalii în urma verificărilor ecografice.

Amniocenteza se poate efectua și pentru evaluarea maturității plămânilor fătului atunci când se ia în considerare nașterea prematură, din motive medicale, pentru a diagnostica sau infirma o infecție intrauterină, pentru a verifica starea de sănătate a copilului dacă există o incompatibilitate de sânge, cum ar fi incompatibilitatea Rh.

Ca și perioadă de efectuare a acestei proceduri, ea este indicată să fie realizată între săptămâna 15 și 20 de sarcină. Amniocenteza reprezintă o procedură medicală invazivă, ce presupune extragerea unei mici cantități din lichidul amniotic ce-l înconjoară pe bebeluș în uter. Se efectuează mai întâi o ecografie pentru a verifica poziția fătului și a placentei, alegându-se locul de puncționare la o distanță sigură atât de făt, cât și de placentă. Pacienta va sta întinsă și i se va dezinfecta pielea abdomenului. Un ac foarte fin se introduce sub ghidaj ecografic prin piele, prin abdomen, apoi prin uter și cu ajutorul unei seringi se extrag 15-20 ml de lichid amniotic pentru a fi analizate în laborator pentru verificarea genelor și a cromozomilor bebelușului.

În timpul procedurii, unele paciente pot simți un discomfort sau durere, însă acest lucru variază de la femeie la femeie sau de la o sarcină la alta. Totodată, se poate folosi un anestezic local înainte de începerea procedurii pentru a diminua acest discomfort.