Ecografiile efectuate în timpul sarcinii vor facilita primele întălniri emoționante cu bebelușul tău. Ecografia este deosebit de importantă pe parcursul întregii sarcini, monitorizându-se astfel constant evoluția minunii ce se dezvoltă în pântecele tale. Esențial de menționat este faptul că ecografia reprezintă o metodă sigură, non-invazivă și precisă. Primul examen ecografic în sarcină se poate realiza începând cu săptămâna a 5-a de sarcină, în acest moment scopul ecografiei fiind în primul rând confirmarea sarcinii și ulterior localizarea sarcinii (intrauterin sau extrauterin). Ritmul cardiac este vizibil și detectabil printr-un examen ecografic la 6 săptămâni de sarcină.
În primul trimestru de sarcină rolul ecografiei este, după ce a fost confirmată și localizată sarcina, de a depista o eventuală sarcină multiplă, de a determina vârsta gestațională a fătului și sexul, de a estima riscul existenței anomaliilor cromozomiale (cum ar fi sindromul Down sau Edwards), de a identifica malformațiile congenitale ce afectează măduva spinării sau creierul și de a ajuta la ghidarea unor proceduri ca amniocenteza. Dat fiind că pe parcursul primului trimestru fătul este destul de mic, majoritatea ecografiilor în acest trimestru sunt intravaginale, urmând ca în cel de-al doilea trimestru ecografia să fie făcută abdominal.
Ecografia de trimestrul doi continuă identificarea de malformații sau anomalii congenitale. În acest trimestru sunt efectuate unele dintre cele mai amănunțite ecografii din întreaga sarcină, medicul va monitoriza ritmul cardiac al bebelușului, va reanaliza dimensiunea și poziția fătului, caracteristicile placentei, ale cordonului ombilical și ale lichidului amniotic. Dacă poziția fătului nu a permis identificarea sexului bebelușului în primul trimestru de sarcină, acum va fi cu siguranță prezentat viitorilor părinți.
În ultimul trimestru de sarcină, ecografiile vor fi mai dese, pentru că medicul se asigură că fătul crește corespunzător, analizând ca și în celelalte dimensiunea și poziția fătului, caracteristicile placentei, ale cordonului ombilical și ale lichidului amniotic.