Histeroscopia reprezintă una dintre cele mai eficiente şi putin invazive metode de diagnostic în ceea ce priveşte patologia cavităţii uterine. Beneficiile sale sunt imense în cazurile de infertilitate de cauză anatomică ce privesc uterul, atât din punct de vedere al diagnosticului extrem de precis cât şi din punctul de vedere al abordului terapeutic chirurgical al respectivei afecţiuni, care poate fi făcut în cadrul aceleaşi şedinte histeroscopice.
Laparoscopia este şi ea indicată în cazuri de infertilitate, însă spre deosebire de histeroscopie, ce nu presupune nicio incizie chirurgicală, laparoscopia este realizată prin intermediul a două incizii mici.
Histeroscopia excelează prin faptul că intervenţia este făcută de un singur medic, în timp ce laparoscopia presupune existenţa a doi medici.
O altă deosebire o reprezintă durata spitalizării: histeroscopia diagnostică permite externarea pacientei în aceeaşi zi, iar cea operatorie o spitalizare de maxim o zi. În urma unei laparoscopii, veţi fi internată până la 2 zile.
O deosebire fundamentală între cele două intervenţii o reprezintă procedura lor în sine. În vederea realizării unei histeroscopii, pacienta va fi aşezată pe masa ginecologică. Laparoscopia în schimb, se realizează într-o sală de operaţii.
Tipul de anestezie administrat diferă între cele două intervenţii. Dacă laparoscopia se realizează numai sub anestezie generală, histeroscopia nu presupune întotdeauna administrarea unei anestezii. În cazul histeroscopiei diagnostice, când medicul nu face altceva decât să examineze cavitatea uterină, nu este necesar să se administreze anestezic deloc. Histeroscopia operatorie, în schimb, poate fi realizată sub anestezie generală sau rahianestezie.