Dr. Serbu | Nașterea naturala
17170
page-template-default,page,page-id-17170,ajax_fade,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Nașterea naturala

Nașterea naturală are mai multe etape sau faze, care corespund cu etapele travaliului:

 

  • Prima fază a travaliului – în care contracțiile determină deschiderea treptată a cervixului (dilatarea)
  • A doua parte a travaliului – ce corespunde cu deschiderea completă a cevixului și nașterea propriu-zisă
  • A treia parte a travaliului, după naștere – în care uterul se contractă pentru a ajuta la eliminarea placentei

Creșterea în frecvență a contracțiilor anunță intrarea în fază a travaliului. Cervixul trebuie să se deschidă aproximativ 10 cm („dilatarea completa”) pentru a se putea naște bebelușul.

 

Această primă fază a travaliului nu are un timp prestabilit, ea poate dura mai multe sau mai puține ore, în funcție de organismul fiecărei paciente. Pe toată acestă perioadă, bebelușul îi va fi monitorizat ritmul cardiac, întrucât frecvența și caracteristicile bătăilor cardiace oferă informații deosebit de importante despre starea bebelușului.

 

Cea de-a doua etapă a travaliului corespunde împinsului sau nașterii propriu-zise a bebelușului. Acestă fază începe când colul este suficient de dilatat pentru a permite nașterea și se încheie în momentul în care iese copilul și este tăiat cordonul ombilical.

 

Cea de-a treia și ultima fază a travaliului începe la scurt timp după naștere, când pacienta va resimți iar contracții uterine. Aceste contracții, ce poartă denumirea de contracții postpartum, au un rol deosebit în eliminarea placentei și a resturilor de țesut care rămân în urma nașterii bebelușului.