Dr. Serbu | Histeroscopia diagnostică
17509
page-template-default,page,page-id-17509,ajax_fade,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Histeroscopia diagnostică

Histeroscopia reprezintă o modalitate de explorare a cavităţii uterine, o intervenţie minim invazivă, ce poate fi realizată şi în regim ambulator, întrucât nu necesită spitalizare. Histeroscopia este de două feluri: histeroscopie diagnostică, atunci când medicul doar vizualizează cavitatea uterină şi histeroscopie operatorie, atunci când medicul, pe lângă observarea cavităţii uterine intervine asupra anomaliilor găsite.

 

Histeroscopia diagnostică se utilizează pentru a investiga malformaţii ale cavităţii uterine, endometrului, orificiilor tubare sau eventuale formaţiuni intrauterine – fibroame, polipi, ţesut cicatricial (sinechii). Histeroscopia este recomandată pacientelor ce suferă de infertilitate, fiind mai puţin invazivă comparativ cu laparoscopia.

 

Histeroscopia diagnostică nu necesită anestezie şi este realizată cu ajutorul unui telescop subţire denumit histeroscop, conectat la o unitate video. Procedura începe cu dezinfectarea colului uterin,apoi histeroscopul este introdus prin col până în cavitatea uterină. Prin histeroscop se introduce în uter un lichid sau gaz care va menţine deschisă cavitatea uterină şi va permite vizualizarea pereţilor acesteia. Pentru introducerea unui histeroscop foarte subţire, de diagnostic, nu este nevoie de dilatarea colului.

 

După intervenţie, pacienta va rămâne câteva ore sub supraveghere, nefiind necesară spitalizarea.

 

Se recomandă efectuarea histeroscopiei după menstruaţie, când cavitatea uterului este mai uşor de evaluat. Nu se efectuează în sarcină sau când există o infecţie vaginală sau urinară.